Dostupni linkovi

Reno i sindikati se dogovorili o otpuštanju



Uprava francuskog proizvođača kola Renoa (Renault) objavila je danas da je sa vodećim sindikatima postigla sporazum o smanjenju radne snage i kresanju rashoda da bi opstla proizvodnja u Francuskoj.

Reno se, kao i drugi evropski proizvođači, muči da ostane konkurentan na svetskom tržištu jer je tražnja u Evropi slaba. Prodaja automobila u Evropi u padu je već više od tri godine i januara je pad iznosio gotovo osam odsto.

U Francuskoj se zbog rigidnih ugovora radnicima dižu plate i beneficije i otežava preseljenje proizvodnje. Istovremeno u velikom broju fabrika nema posla, što pravi veliku štetu proizvođaču.

Planirano je da plate zaposlenih u Renou ove godine miruju, a da se prosečan broj radnih sati po zaposlenom poveća za 6,5 odsto.

Reno planira i da smanji radnu snagu za 7.500 radnika u naredne tri godine ali neće biti otpuštanja već radnici koji dobrovoljno odu neće biti zamenjeni novim.

Unapređenje konkurentnosti francuskih kompanija, posebno onih sa sektora industrije, glavni je izazov za vladu u Parizu koja smatra da će veća konkurentnost doprineti i smanjenju stope nezaposlenosti od 10,6 odsto.

Reno je obećao da će do 2016. godišnje proizvoditi najmanje 710.000 vozila u Francuskoj prema oko 530.000 u prošloj godini. To će iskorišćenost kapaciteta u fabrikama podići na više od 85 odsto, što je prilično iznad evropskog proseka od 74 odsto.
XS
SM
MD
LG