Dostupni linkovi

Albanci iz Preševa i Bujanovca traže da kontrolišu carinu


Serbia -- Friends and family of arrested ethnic Albanians wave an Albanian flag during a protest in Presevo, 26Jan2009
Serbia -- Friends and family of arrested ethnic Albanians wave an Albanian flag during a protest in Presevo, 26Jan2009

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu kazao je za agenciju Beta da će rezolucija – koju je u subotu usvojila skupština svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa - biti upućena Vladi Srbije, međunarodnoj zajednici i Vladi Kosova, i da se između ostalog traži i da Albanci iz Preševa i Bujanovca kontrolišu robu na carini na prelazu Končulj-Bela Zemlja u opštini Bujanovac.

Od Srbije traži da donese urgentne mere za poboljšanje položaja Albanaca na jugu Srbije, tako da imaju ista prava kao Srbi na severu Kosova.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković naveo je da je spreman da razgovara sa Albancima iz tih opština o njihovim novim zahtevima, ali da se ne može porediti stanje na jugu Srbije sa onim na severu Kosova.

"Mi nećemo pregovarati, možemo samo da razgovaramo, i mislimo da je razgovor najbolje rešenje za sva pitanja", rekao je Stanković za agenciju Beta.

On je dodao da se ne protivi da razgovorima prisustvuju i predstavnici OEBS-a.

Stanković je kazao da je 25. februara imao drugi sastanak sa albanskim liderima koji tada nisu ni pomenuli formiranje skupštine albanskih odbornika.

"Mi i dalje mislimo da su razgovori najbolji način da se postojeći problemi reše saglasno Ustavu Srbije, našim zakonskim regulativama i međunarodnim konvencijama koje je Srbija prihvatila", rekao je predsednik Koordinacionog tela.
XS
SM
MD
LG