Dostupni linkovi

Desetine hiljada Španaca demonstriralo zbog nezaposlenosti


Više desetina hiljada Španaca demonstriralo je danas širom zemlje zbog velike nezaposlenosti koja je, kako tvrde, rezultat vladine nesposobnosti da vodi privredu, kao i zbog korupcionaških skandala.

Proteste u Madridu i 60 drugih mesta je zakazalo oko 150 organizacija, među njima i sindikati iz oblasti građevinarstva, automobilske industrije, kao i policijskih i zdravstvenih službi, preneo je AP.

Mnogi demonstranti istakli su poruke protiv premijera Marijana Rahoja i vladajuće Narodne partije za koju su vezane mnoge istrage zbog korupcije. Prema navodima policije, u Barseloni se okupilo oko 20.000 demonstranata, ali vlasti nisu iznele podatak za veliki skup u prestonici Madridu.

Nezaposlenost u Španiji dostigla je 26 odsto, a privreda se nalazi u recesiji, s tim što su mnogi mladi svršeni studenti i kvalifikovana radna snaga posao potražili u inostranstvu, navodi AP. Predstavnik Generalnog radničkog sindikata Kandido Mendes rekao je da je jasno da je narod odbacio vladine oštre mere štednje za koje tvrdi da mnoge guraju prema siromaštvu i od demokratije.
XS
SM
MD
LG