Dostupni linkovi

logo-print

Desetine hiljada Španaca demonstriralo zbog nezaposlenosti


Više desetina hiljada Španaca demonstriralo je danas širom zemlje zbog velike nezaposlenosti koja je, kako tvrde, rezultat vladine nesposobnosti da vodi privredu, kao i zbog korupcionaških skandala.

Proteste u Madridu i 60 drugih mesta je zakazalo oko 150 organizacija, među njima i sindikati iz oblasti građevinarstva, automobilske industrije, kao i policijskih i zdravstvenih službi, preneo je AP.

Mnogi demonstranti istakli su poruke protiv premijera Marijana Rahoja i vladajuće Narodne partije za koju su vezane mnoge istrage zbog korupcije. Prema navodima policije, u Barseloni se okupilo oko 20.000 demonstranata, ali vlasti nisu iznele podatak za veliki skup u prestonici Madridu.

Nezaposlenost u Španiji dostigla je 26 odsto, a privreda se nalazi u recesiji, s tim što su mnogi mladi svršeni studenti i kvalifikovana radna snaga posao potražili u inostranstvu, navodi AP. Predstavnik Generalnog radničkog sindikata Kandido Mendes rekao je da je jasno da je narod odbacio vladine oštre mere štednje za koje tvrdi da mnoge guraju prema siromaštvu i od demokratije.
XS
SM
MD
LG