Dostupni linkovi

Dačić potvrdio: Idemo u Brisel


Ivica Dačić premijer Srbije
Ivica Dačić premijer Srbije
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio danas da državni vrh putuje u Brisel kako bi predstavnicima EU prenijeli da je Srbija Prištini predložila sve što je imala.

Prema njegovim riječima, u razgovorima koji slijede o paralelnim institucijama na sjeveru Kosova, predsednik Srbije, premijer i prvi potpredsednik Vlade će 11. marta prezentovati državno jedinstvo i potvrditi da Beograd hoće dogovor, a to nikako nije prihvatanje kosovskog ustava.

Dačić je rekao i da ne očekuje peviše da predsatavnici međunarodne zajednice izvrše pritisak na Prištinu jer su, kako je naveo, navikli "da pritiskaju Srbiju".

"Kad vršite preveliki pritisak može da pukne. Mi više nemamo gdje, to što smo predložili, predložili smo iskreno i nijedan Srbin neće više ponuditi od ovoga, bitne su samo nadležnosti", rekao je Dačić.

Premijer je novinarima rekao da Srbija neće promeniti stavove zbog dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u EU istakavši da je prijedlog predsjednika Tomislava Nikolića izuzetno prihvatljiv i da nema razloga da ga Priština odbije jer i u drugim državama Evrope postoje autonomne oblasti, regije, kantoni.

"Pitao sam ih - ako može da postoji Sjeverna Irska, u Italiji autonomne regije, kantoni, policija kojima upravlja lokalna samouprava zašto ne može na Kosovu. Odgovorili su mi da to liči na Republiku Srpsku", rekao je Dačić.

On je rekao da je RS američki izum stvoren u Dejtonu i da takvo rešenje ne dozvoljavaju na Kosovu jer misle da će biti faktor razbijanja Kosova.
XS
SM
MD
LG