Dostupni linkovi

Majke Srebrenice nezadovoljne negonjenjem Karemansa



Predsednica udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović izrazila je nezadovoljstvo zbog odluke holandskog tužilaštva da neće goniti penzionisanog generala Toma Karemansa, koji je komandovao holandskim mirovnjacima u Srebrenici, gde su snage Vojske RS ubile oko 8.000 Bošnjaka.

"Nažalost i ovo je još jedna politička odluka. Mi ćemo ponavljati tužbe protiv UN-a, Karemansa i drugih, sve dok ima sudova i viših instanci", rekla je Mehmedović danas agenciji Beta.

Ona je postavila pitanje: "Ko je onda odgovoran za genocid u Srebrenici?"

"Ovim putem pozivamo da nam se kaže ko je odgovoran za ubistvo naše dece. Ako to nije UN, nije Karamans, nije Momčilo Perišić, molimo da nam kažu ko je odgovoran. Zašto su jedinice UN dolazile u Srebrenicu i proglasile je zaštićenom zonom UN, ako nisu bile sposobne da zaustave pokolj", kazala je Mehmedović.

Prema njenim rečima, generala holandskog bataljona UN Toma Karemansa, srebreničke žrtve će pamtiti po izuzetnoj saradnji sa oficirima Vojske Republike Srpske.

Porodice tri žrtve genocida u Srebrenici najavile su danas mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ako u Holandiji ne bude pokrenut postupak protiv generala koji je komandovao holandskim mirovnjacima u Srebrenici.

Holandsko tužilaštvo je danas ocenilo da Karemans i druga dva holandska oficira "ne mogu biti odgovorni za učešće u zločinima koje su u julu 1995. godine u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba".
XS
SM
MD
LG