Dostupni linkovi

Češka četvrti dan na udaru hakera



Češka je četvrti dan meta masivnog udara hakera koji najjednostavnijom metodom zagušenja obaraju sajtove medija, banaka, internet pretraživača, a danas i sajtova telefonskih operatora.

U ponedeljak je napad hakera preko mreže kompjutera iz Rusije oborio najvažnije informativne sajtove čeških medija, među ostalima i najčitanijeg dnevnika Mlada fronta Dnes i Lidovih novina, a u utorak je zagušio najpopularniji češki pretraživač Seznam.cz.

Usledio je u sredu napad na tri najveće češke banke, čiji klijenti nisu nekoliko sati mogli da opslužuju svoje račune preko interneta, a takođe i na sajt Češke narodne banke, Nacionalni ured za bezbednost, Berzu hartija od vrednosti i Energetsku berzu.

Danas su pali sajtovi telefonskih operatora, O2 Telefonike i T-mobil, čiji klijenti nisu mogli da uđu na sajt ni da koriste elektronsku poštu.

Napadom hakera preko računara iz Rusije i Švajcarske počeo je da se bavi i Nacionalni ured za bezbednost ali za sada nije jasno ni ko stoji iza njega ni šta bi mogao da bude cilj.

Predstavnici Češke piratske stranke i domaće grupe hakera javno su demantovali da bilo šta o napadu znaju i da imaju sa njim bilo kakve veze.
XS
SM
MD
LG