Dostupni linkovi

Đukanović: Da je Zoran Đinđić živ bila bi bolja situacija



Crnogorski premijer Milo Đukanović ocenio je da bi bilo bolje "i Srbiji i svima nama" da je živ Zoran Đinđić.

“Verujem da bi bio (Đinđić) ponosan na način kako su Crna Gora i Srbija obnovile svoju državnost", napisao je Đukanović u autorskom članku, povodom 10. godišnjice ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Đukanović je u članku koji prenosi današnje izdanje podgoričkog dnevnika Pobjeda, napisao da je Zoranova vizija evropske Srbije živa.

Prema rečima Đukanovića, Đinđić je bio u pravu kada je govorio da su svi sporovi u Srbiji od 1804. godine bili sporovi između reformatora i onih koji su se bojali promena.

"Zoran Đinđić je obezbedio trajno mesto i u novijoj crnogorskoj istoriji. Dobro smo se razumeli i sarađivali, što kroz istoriju nije baš češt slučaj kad su u pitanju crnogorski i srpski političari. Ljudski, bilo je zadovoljstvo imati Zorana za prijatelja", napisao je Đukanović.

On je podsetio da je Đinđić za vreme NATO bombardovanja došao u Crnu Goru (kod Đukanovića) "sa pouzdanim informacijama" da mu se u Srbiji sprema likvidacija.

"Zajedno smo napravili plan njegovog boravka u Crnoj Gori. Pomogli su nam zajednički prijatelji i u Beogradu i u Crnoj Gori, koja mu je u tim teškim trenucima bila suigurno utočište", piše Đukanović.

Odgovarajući na pitanje - ko je ubio Zorana Đinđića, Đukanović kaže da je odgovor možda u tvrdnjama da je Đinđić "pokušao da promeni svet u jednoj razorenoj i nedovršenoj zemlji u kojoj to nije bilo moguće".

Crnogorski premijer je ocenio i da su Đinđićeve političke poruke poučne za sve političare, pre svega u Srbiji, ali i u susedstvu.

Prema rečima Đukanovića, Đinđić zaslužuje "jedno od najčasnijih mesta u srpskoj istoriji".
XS
SM
MD
LG