Dostupni linkovi

Teheran se bori sa 25 milijuna štakora


Teheran je u ratu s golemim štakorima koji mogu težiti i do pet kilograma, a u iranskoj prijestolnici ima ih dvostruko više nego stanovnika, javljaju tamošnji mediji.

Iranski glavni grad oduvijek je imao problema sa štakorima. Svako proljeće otapanje snijega s obližnje planine Alborza izaziva podzemne poplave koje štakore tjera iz njihovih jazbina. Godine 2000. gradske su vlasti pokušale veliku akciju trovanja tih glodavaca, ali to nije riješilo problem. Naprotiv, kao da ih je učinilo otpornijima.

Sada ih u gradu s 12 milijuna stanovnika imao oko 25 milijuna. Savjetnik za okoliš u gradskoj upravi Ismail Kahram rekao je za iranski portal Kudsonline.ir da su štakori veći i izgledaju nekako drugačije, a za takve promjene inače trebaju milijuni godina evolucije.

Ovaj put na štakore se ide i snajperima. Osnovana je posebna postrojba najpreciznijih vojnih strijelaca s opremom za noćni lov. No, dosad su uspjeli upucati samo oko dvije tisuće glodavaca.

To rat koji traje sedam dana u tjednu, 24 sata na dan. Danju ih trujemo kemijskim otrovima, a noću ih gađamo snajperima, kazao je član gradskog poglavastva Hadi Hejdarzadeh.
XS
SM
MD
LG