Dostupni linkovi

Klaus: Tužbom se pokušava baciti ljaga na moj rad


Odlazeći predsednik Češke Vaclav Klaus kaže da je tužba za veleizdaju pokušaj da se baci ljagu na njegov rad i dokaz koliko je posrnula politika u Češkoj.

“Očigledno je da se radi o političkom sukobu i pokušaju izvjesne grupe ljudi da baci ljagu na cijelo moje jdelovanje na funkciji predsednika. Uvjeren sam da se tu ne radi o nečemu što sam učinio ili ne", kazao je danas Klaus novinarima.

U Ustavni sud je danas iz češkog parlamenta stigla optužnica da je predsednik Češke Vaclav Klaus od 2003. godine, u dva mandata, sistematski kršio Ustav i prekoračivao svoje nadležnosti.

Senat češkog parlamenta jučer je odlučio da Klausa tuži ze veleizdaju. Razlog je to što je Klaus odbijao da dovrši ratifikaciju međunarodnih sporazuma koje je usvojio parlament, otezao sa potpisivanjem Lisabonskog sporazuma o reformi Evropske unije i nije imenovao suce Ustavnog suda, zbog čega bi rad te institucije sada mogao biti paraliziran.

Jedan od glavnih povoda za optužnicu je i to što je Klaus u novogodišnjem govoru objavio amnestiju, ali ne samo za sitne prestupnike, već i za velike prevarante, korupcionaše, utajivače poreza i privredne kriminalce, a čija suđenja nisu završena u roku od osam godina.
XS
SM
MD
LG