Dostupni linkovi

Ministri poljoprivrede u Beogradu o sigurnosti hrane



Ministri poljoprivrede iz regije sastat će se u Beogradu i razgovarati o sigurnosti hrane, priopćilo je srbijansko ministarstvo poljoprivrede. Sastanak se održava na prijedlog srbijanskog ministra poljoprivrede Gorana Kneževića, a slijedio je nakon što se na tržištima zemalja regije pojavio problem s mlijekom u kojem je kancerogeni aflatoksin povećan iznad razina propisanih europskim standardima.

Dolazak su potvrdili ministri iz Hrvatske Tihomir Jakovina, Makedonije Ljupčo Dimovski i Bosne i Hercegovine Mirko Šarović. Knežević je prošlog tjedna pozvao resorne kolege da razmotre zajednički prijedlog Hrvatske i Srbije da jedan laboratorij iz EU bude određen kao referentni za analizu ispravnosti poljoprivrednih proizvoda zemalja regije.


Nakon afere izazvane razinom aflatoksina u mlijeku većom od 0,05 mikrograma po kilogramu, koliko je dopušteno prema standardima Europske unije, u Srbiji je iz prodaje preventivno povučeno mlijeko nekoliko proizvođača, a zatražene su dodatne analize referentnog laboratorija EU-a u Nizozemskoj.

U iščekivanju rezultata iz Nizozemske, Srbija je prošlog tjedna vratila prijašnji propis prema kojem je dopušteno 0,5 mikrograma po kilogramu, što je izazvalo oštre prosvjede udruga potrošača i javnosti, a iz Bruxellesa su stigla upozorenja da se moraju poštovati prihvaćeni standardi EU-a o sigurnosti hrane. Zbog prisutnosti aflatoksina i u stočnoj hrani zatvoreno je nekoliko desetaka farmi diljem Srbije, a u međuvremenu je u proizvodnji stočne hrane počela upotreba minerala zeolita koji apsorbira aflatoksine.
XS
SM
MD
LG