Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Bivši šef KOS-a o pripremama za rat u BiH


Aleksandar Vasiljević
Aleksandar Vasiljević
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom bivšeg načelnika Uprave bezbjednosti Vojske Jugoslavije Aleksandra (Ace) Vasiljevića. On je kao svjedok obrane potvrdio optuženom teze – kako je Bosnu i Hercegovinu u rat uvukla Patriotska liga (bošnjačka organizacija), a ne Srpska demokratska stranka (SDS), kojoj je Karadžić bio na čelu.

S druge strane, tužiteljstvo je Vasiljevića podsjetilo na njegove vlastite izjave u kojima je potvrdio suradnju Jugoslavenske narodne armije (JNA) i SDS-a u naoružavanju te pripremama za rat.

Vasiljevića, kojeg se smatra jednim od glavnih aktera u događajima urušavanja Jugoslavije, Karadžić je nazvao važnim i dragocjenim svjedokom. On je naime kao načelnik Kontra obavještajne službe, KOS-a, bio zadužen za otkrivanje stranih obavještajnih službi i aktivnosti protiv Jugoslavenske narodne armije, JNA.

VIDEO: Isječak ispitivanja Janeza Janše (tadašnjeg referenta općenarodne obrane) od strane Vasiljevića


Karadžiću je potvrdio kako se KOS fokusirao na praćenje hrvatskih i bošnjačkih oficira jer su oni poticali paravojna organiziranja i nacionalističke stavove. Vasiljević je u iskazu Karadžiću izjavio da su se Bošnjaci u BiH pripremali za rat i prije izbijanja sukoba u Hrvatskoj, a da je sredinom rujna 1991. saznao za formiranje Patriotske lige.


„Da su se Srbi paravojno organizirali i da su napadali na JNA, onda bi oni bili predmet obrade organa sigurnosti JNA. Dakle nismo se mi fokusirali prema muslimanima jer su oni muslimani, a na drugoj strani su Srbi.“, naveo je svjedok odbijajući navode o pristranosti JNA.

Tužiteljstvo podsjetilo na suradnju JNA i SDS-a

Tužiteljica Urc-Reclaf (Hildergad Uertz-Retzlaff) je pak podsjetila Vasiljevića - kako je KOS proganjao hrvatske i bošnjačke lidere te njihove organizacije, ali ne i Srpsku demokratsku stranku, koju je JNA naoružavala.

„Generale, također ste potvrdili tijekom našeg razgovora prošlog tjedna, da je većina viših oficira JNA, koji su bili Srbi porijeklom iz Bosne – podržavalo SDS jer su imali isti cilj. Prvo da ostanu u Jugoslaviji, a kasnije da postoji neka srpska republika ili srpski entitet u Bosni. To je bio opće prihvaćeni stav u to vrijeme. Zar nije?“, ispitivala je tužiteljica osporavajući iskaz svjedoka – da JNA generalno nije provodila srpsku nacionalističku politiku.


Iako je činjenicu o suradnji JNA sa SDS-om prethodno potvrdio tužiteljstvu i sam Vasiljević, na suđenju Karadžiću on se trudio tu suradnju prikazati - kao pojedinačne slučajeve, a ne raširenu pojavu.

„Jedan oficir, mogu da kažem i ime ako je to neophodno, bio je po činu major. On je stupio u kontakt s ljudima iz vrha SDS-a i zbog toga je podignuta protiv njega kaznena prijava. I on je pobjegao, sklonio se, jer je bio pod potjernicom. To je bio jedini slučaj koji smo imali. A imali smo još na područji Tuzle oficira koji su ekstremno istupali, i taj je pukovnik kontaktirao s nekim četničkim sastavima. Znači ne s odborom SDS-a na terenu Tuzle već sa četničkim sastavom koji je bio na Majevici.“, pokušavao je prikazati svjedok suradnju SDS-a i JNA kao incidente.

Budući da je tijekom iskaza Vasiljevića Karadžić uveo niz dokumenata kao dokazni materijal, tužiteljstvo je više sati to moralo osporavati, podsjećajući svjedoka na okolnosti koje su od jedinica JNA u Bosni i Hercegovini - stvorile Vojsku Republike Srpske (VRS).

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:26 0:00
Direktan link


Inače, Vasiljevića traže hrvatske vlasti zbog odvođenja zarobljenika u logore u Srbiji 1991.godine, no nizozemske vlasti ga nisu uhitile, jer su mu haški suci odobrili slobodan prolaz za potrebe svjedočenja.

General Vasiljević je do sada već dao nekoliko iskaza na Haškom sudu, na suđenju bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću te šestorici optuženih dužnosnika za zločine nad albanskim civilima u slučaju Šainović i ostali.

VIDEO: Svjedočenje Vasiljevića kao svjedoka tužiteljstva protiv Miloševića


Kao novi svjedok Karadžićeve obrane iskaz je dao Pero Marković, bivši dužnosnik iz općine Brčko.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG