Dostupni linkovi

Kavazović: Jedna Islamska zajednica u Srbiji



Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović zalaže se za jedinstvenu islamsku zajednicu u Srbiji.

Kavazović je rekao za agenciju Fena da će kao poglavar učiniti sve što je u okviru njegovih nadležnosti da se postigne jedinstvo muslimana u Sandžaku.

On je pozvao pripadnike islamskih zajednica u Srbiji da svojim delovanjem doprinesu očuvanju, zajedničkih vrednosti muslimana.

“Islamska zajednica u BiH je potpuno predana povratku duhovnog i institucionalnog jedinstva muslimana u Srbiji i duboko pati i žali zbog postojećih podela. Umesto patnje i žalosti, mogu doći mir i zadovoljstvo uspostavljanjem jedinstva zajednice muslimana, jer je to način koji će omogućiti slobodu i autonomiju Islamske zajednice u toj zemlji i osigurati da muslimani mogu ostvariti svoje duhovne potrebe”, rekao je Kavazović.

U Srbiji deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reis-ul-ulema Adem Zilkić i Islamska zajednica u Srbiji na čijem čelu je glavni muftija Muamer Zukorlić. Dve verske zajednice se međusobno ne priznaju.

Kavazović, međutim, smatra da država Srbija “ima odgovornost" u obezbeđivanju slobode i autonomije Islamske zajednice i punu primenu međunarodnih standarda o slobodi vere, koji ne dozvoljavaju mešanje vlasti u unutarnja pitanja verskih zajednica.

“U odnosu prema Islamskoj zajednici, vlasti u Beogradu nisu bile na visini zadatka i nisu se držale zakona i međunarodnih standarda”, smatra Kavazović.
XS
SM
MD
LG