Dostupni linkovi

EU: Bez pečata u pasošima na granicama od 2017.


Evropska komisija predložila je paket propisa o "pametnim granicama" koji predviđa uvođenje sistema za automatsku provjeru putnih dokumenata u vidu malih skenera. Očekuje se da će modernizirani sistem ubrzati kontrolu, spriječiti ilegalne prelaske granice i omogućiti da se uoče oni koje se u EU zadržavaju duže nego što je dozvoljeno.

Kako piše portal EurActiv, paket se sastoji od "Programa za registraciju putnika" iz zemalja van EU i "Sistema ulazak/izlazak" koji će ubrzati kontrolu i povećati sigurnost na granicama EU.

Evropska komisija je ocijenila da praksa "lupanja pečata" u pašoš dugo traje, ne osigurava pouzdane podatke i mogućnost registriranja onih koji su se zadržali u EU duže nego što je dozvoljeno. Također, dosadašnji sistem provjere nije imao rješenje za putnike koji izgube ili oštete pasoš.

Program za registraciju putnika omogućit će jednostavnu registraciju putnika sa pasošima država van EU na velikim prelazima kao što su aerodromi.

Sistem takozvanog “brzog prolaska” već postoji na aerodromu u Frankfurtu i funkcionira tako što putnik prisloni pasoš na mali skener sa monitorom koji izdaje obavještenje da li je pasoš verificiran ili ne. Putnik zatim prolazi kroz automatsku kapiju. Očekuje se da će pet miliona putnika van EU godišnje imati korist od ovoga.
XS
SM
MD
LG