Dostupni linkovi

Izbori u Keniji: strah od raspirivanja novih sukoba



Predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori u Keniji, koji će se odvijati danas, očekuju se sa nadom i strahom u zemlji od 41 milion stanovnika koja je prošle godine imala rast veći od 4,5 posto, nedavno je otkrila zalihe nafte, a novi ustav iz 2010. obećaje više pravednosti i manje korupcije.

Za dužnost predsjednika favoriti su sinovi dvojice boraca za neovisnost koji bi mogli nastaviti rat svojih očeva i ponovno raspiriti sukobe, javljaju agencije.

Između osam predsjedničkih kandidata izjednačeni su po anketama Raila Odinga (68) i Uhuru Kenyatta (51) koji u aprilu pred Međunarodnim kaznenim sudom treba odgovarati na optužbe da je podsticao nasilje nakon izbora 2007.-2008.

Raila Odinga takmiči se treći put za predsjednika Kenije, zemlje koja je krajem 2007. šokirala svijet kada su predsjednički izbori završili krvavim sukobima - poginulo je više od hiljadu ljudi. Odingini pristaše osporili su tada reizbor predsjednika Mwaija Kibake i izašli na ulice, a sukob je probudio strah od ponavljanja međuetničkih sukoba nalik onima iz 1963.

Danas će Kenijci dobiti šest glasačkih listića. Osim predsjednika biraće poslanike u donji dom od 350 mjesta, te u senat od 68 mjesta. Biraće posebnu žensku grupu parlamentarki, kao i guvernera svoje pokrajine, odnosno pokrajinski parlament.

Udruženja za ljudska prava u toj zemlji saopštila su u petak da su neki kandidati potajno snimljeni u trenutku kupovanja birača gotovinom. "Mito je toliko rašireno da mnogi Kenijci očekuju da im se plati u novcu dolazak na izborni skup", ističu analitičari, prenosi Reuters.
XS
SM
MD
LG