Dostupni linkovi

Crna Gora: Izborna kampanja počinje u jeku političkih afera


Filip Vujanović
Filip Vujanović
Promotivnim skupom u Baru kandidata Demokratske partije socijalista i aktuelnog predsjednika države Filipa Vujanovića u petak uveče zvanično počinje kampanja za predsjedničke izbore u Crnoj Gori 7 aprila. Vujanoviću, koji treći put ulazi u predsjedničku trku, takmac će biti Miodrag Lekić, kome je do sada podršku najavio veći dio opozicije, dok je učešće nezavisnog kandidata Rada Bojovića još neizvjesno.

Predsjednički kandidat DPS-a Filip Vujanović u izbornu kampanju ulazi pod sloganom „Naprijed –Filip Vujanović“, dok je je moto pod kojim će 4 marta kampanju početi njegov rival Miodrag Lekić „Pravi predsjednik Crne Gore “.

Iz oba izborna tabora najavili su kako u animaciju potencijalnih glasača neće utrošiti ogromna sredstva i kako će njihova kampanja biti pozitivna, odnosno više usmjerena na afirmisanje i isticanje svojih prednosti nego napade na suparnika.

Iz Vujanovićevog štaba saopšteno je kako će održati samo nekoliko promotivnih skupova i kako će biti posvećen ličnim kontaktima sa građanima „šireći pobjednički duh“.

U takvom maniru je u rodnim Rastocima kod Nikšića, u kome se 9 marta održavaju vanredni lokalni izbori, nastupio premijer Milo Đukanović koji rukovodi Vujanovićevim izbornim štabom. Naglasio je važnost izborne pobjede 7 aprila.

"Važno je zato što na bilo kom mjestu, ukoliko neko želi da ometa ostvarivanje nacionalnih interesa to može da učini, a posebno to može vrlo ubjedljivo da učini sa tako zvučne pozicije kao što je pozicija predsjednika Crne Gore. Zato nama treba Filip Vujanović na dužnosti predsjednika Crne Gore zbog njegove iskrene posvećenosti Crnoj Gori koju je pokazao i u godinama uoči referenduma i na referendumu i nakon referenduma kada je trebalo afirmisati Crnu Goru na međunarodnom planu", poručio je Đukanović.

Na tribini Demokratskog fronta koga predvodi Miodrag Lekić u nikšićkom naselju Dragova Luka u petak uveče Filipu Vujanoviću poručeno je da se konačno izjasni o aferi „Snimak“ , u kojoj mediji danima iznose transkripte i tonske zapise sa sjednica vladajućeg DPS-a na kojima državni funkcioneri govore o partijskom zapošljavanju.

"Pošto on ima mišljenje kada se rode trojke u bolnici, kada se zapali kontejner u Podgorici, kada bude neka saobraćajna nesreća, ima mišljenje kada ne radi semafor u gradskoj opštini Golubovci, neka iznese svoj stav o snimcima jer ne zaslužuje da bude, ne predsjednik Crne Gore nego ne zaslužuje da bude kandidat za predsjednika Crne Gore čovjek koji ćuti o flagrantnim kršenjima ljudskih prava u Crnoj Gori", kaže Milan Knežević.

Hoće li biti fer kampanja?

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
"Predsjednik države ima obavezu javnog stava prema deformacijama. Pratimo i gledamo ove skandale ovih dana a nemamo izjavu aktuelnog predsjednika o svemu tome. A on je neko ko treba da ima inicijativu da pokreće neke stvari", istakao je Miodrag Lekić.

Iako su i Filip Vujanović i Miodrag Lekić nagovjestili mirnu kampanju pitanje je hoće li biti baš tako, tim prije što se politička scena poslednjih dana zagrijala upravo aferom "Snimak" i međusobnim optužbama vlasti i opozicije.

Može li politička utakmica, kako se budemo približavali njenom finišu, preći u oštar obračun u kome se rivali neće štedjeti?

"Mi ćemo svakako voditi pozitivnu predsjedničku kampanju i usmjeriti je ka ličnosti našeg kandidata. To priliči ličnosti Filipa Vujanovića. Fer kampanje doprinose razvoju demokratije u našoj zemlji i očekujemo da taj osjećaj odgovornosti pokaže i druga strana u ovoj političkoj utakmici", kaže portparol vladajućeg DPS-a Časlav Vešović.

Do Gorana Danilovića, koji rukovodi izbornim štabom Miodraga Lekića nijesmo uspjeli da dođemo.

Zlatko Vujović iz Nevladine organizacije Centar za monitoring smatra da se predsjednički kandidati neće služiti uvrjedljivim i teškim riječima ali da će ton kampanji davati brojni drugi akteri.

"Ako je suditi po onome što smo vidjeli proteklih mjesec dana, uslovno rečeno brojnih pokušaja i sa jedne i sa druge strane da se na neki način diskredituje, defavorizuje protivnički kandidat. Svakako da posljednja dešavanja govore o tome da se sve više povećavaju šanse da ovi izbori budu neizvjesni, a što budu neizvjesniji to će razni podsticaji, bočni udari od strane samih aktera na same kandidate biti veći. To znači da će sama kampanaj biti prljavija", ocjenjuje Vujović.

Učešće Rada Bojovića iz političkog kluba Pravedna Crna Gora, koji je od starta isticao kako bi zapravo on bio jedini nezavisni kandidat iza kojeg ne stoje partijske mašinerije neizvjesno je. Do sada se za njega potpisalo oko 1.600 građana od 7.710 koliko je neophodno da do 18.marta prikupi i preda Državnoj izbornoj komisiji.
XS
SM
MD
LG