Dostupni linkovi

SAD: Obama i kongres o spasu iz automatskih rezova



Američki predsjednik Barack Obama razgovaraće sa vođama Kongresa o dubokim budžetskim rezovima koji će automatski nastupiti danas, a koje delegati još mogu izbjeći uspiju li se dogovoriti u posljednji trenutak i tako spriječiti zastoje u zračnim lukama, školama, zdravstvu.

Da bi izbjegao pad niz fiskalnu liticu američki Kongres je u zadnjem trenutku 31. decembra izglasao zakon o povećanju porezne stope za domaćinstva koja godišnje zarađuju više od 450 hiljada dolara s 35 na 39,6 posto. Demokrati i republikanci time su nakon duga natezanja spriječili pad najveće svjetske ekonomije u duboku krizu i recesiju no dogovor oko automatskih rezova u potrošnji odgodili za dva mjeseca, što nastupa 1. marta.

Njegova je administracija upozorila na konkretne posljedice takvih rezova posvuda: neplaćeni odmori za javne dužnosnike, čekanja u zračnim lukama što će ugroziti bezbjednost granica. Zbog manje novca obustavili bi se savezni postupci protiv kriminalaca, navodi AFP.

U sektoru odbrane 800.000 zaposlenih civila bilo bi prisiljeno raditi dan manje u sedmici ili bi im se plaće smanjile za 20 posto. U obrazovnom sektoru smanjio bi se broj zaposlenih, oko 7.200 specijalizovanih profesora za djecu s invaliditetom, zatim 14.000 drugih nastavnika.
XS
SM
MD
LG