Dostupni linkovi

BiH: počinje izdavanje biometrijskih ličnih karata



S tehničkog aspekta sve je spremno za početak izdavanja biometrijskih ličnih karata od 1. marta. Građani već od danas mogu kod nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova prema mjestu prebivališta podnositi zahtjeve za izdavanje ovih dokumenata.

"Od biometrijskih podataka će se uzimati podaci o otiscima prstiju, fotografija i potpis. Biće vidljiva mala razlika u odnosu na sadašnju ličnu kartu, podaci će biti ispisani ćirilicom i latinicom, na zahtjev građana će se moći unijeti i entitetsko državljanstvo i krvna grupa, fotografija će biti u boji, a najveća promjena je to što će nova lična karta sadržavati elektronski čip u koji će se moći pohraniti digitalni potpis na zahtjev građanina", potvrdila je portparolka Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Amila Opardija.

Podaci na ličnoj karti definisani su Zakonom o ličnoj karti.

Opardija je istakla da su identifikacioni dokumenti kategorija koja podliježe konstantnom unapređenju i usavršavanju, prvenstveno radi bezbjednosti, ali i zbog zbog praćenja razvoja informacionih tehnologija, kao npr. korištenje elektronskih usluga uz pomoć lične karte, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo.
XS
SM
MD
LG