Dostupni linkovi

Vlada Srbije povećala dozvoljenu granicu aflatoksina u mlijeku


Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević
Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević
Vlada Srbije odlučila je da promijeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mlijeku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5.Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posledica po zdravlje.

Ta količina aflatoksina bila dozvoljena do prije dve godine.Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a omogućiće izvoz mlijeka u dvije trećine svijeta, rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede za mjere dobilo podršku čitave Vlade Srbije i najavio da slijede izmjene Zakona o bezbjednosti hrane i uređenje inspekcijskih službi.

Knežević je rekao da se čekaju rezultati analiza iz Holandije, i ponovio da je mlijeko na tržištu u Srbiji potpuno ispravno i bezbijedno, a da je ono koje je sumnjivo preventivno povučeno.

Proizvodnja sirovog mlijeka, kako je kazao Knežević, zabranjena je na 73 farme u Srbiji, posle provjere 1.189 uzoraka stočne hrane, a 48 proizvodnih serija mlijeka je stavljeno van prometa.
XS
SM
MD
LG