Dostupni linkovi

logo-print

Na suđenju za odavanje tajni WikiLeaksu čak 141 svjedok


Bradley Manning optužen za odavanje tajni SAD WikiLeaksu

Bradley Manning optužen za odavanje tajni SAD WikiLeaksu

Američka vlada planira pozvati 141 svjedoka na suđenje Bradleyju Manningu, uključujući i 15 njih koji će posvjedočiti da su informacije koje je objavio WikiLeaks, zahvaljujući optuženom, načinile štetu američkim nacionalnim interesima.

Američki mediji prenose kako tužilaštvo ima planove gigantskih razmjera u smislu obima materijala i broja svjedoka, kako bi dokazali da je Bradley neprijatelj američkih interesa. Suđenje treba početi 3. juna.

Na suđenju će se pojaviti četiri svjedoka, potpuno anonimno i iza zatvorenih vrata će pričati o onome što znaju, a sa njima će biti samo sudija, optuženi i tužitelj. Jedan od njih će vjerovatno biti pripadnik američke vojne jedinice Navy Seal, koji je bio uključen u ubistvo Osame bin Ladena.

Osim toga, 33 svjedoka će govoriti o osjetljivim ili tajnim informacijama i zbog toga će njihovo svjedočenje biti održano na djelomično zatvorenim sjednicama.

Bradley Manning je optužen da je odgovoran za najveće curenje državnih tajni u historiji SAD-a, a svijet je za njih saznao preko WikiLeaksa. Uhapšen je u Iraku 2010. godine i od tada je u zatvoru.
XS
SM
MD
LG