Dostupni linkovi

U Prijepolju obeleženo 20 godina od ubistva Bošnjaka



U Prijepolju je danas, komemorativnim skupom, obeleženo 20 godina od otmice i likvidacije 19 civila, koje su pripadnici paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića izveli iz voza Beograd-Bar u stanici Štrpci i streljali.

Obeležavanje godišnjice otmice i likvidacije 18 Bošnjaka i jednog Hrvata počelo je prijemom porodica devetoro otetih iz opštine Prijepolje kojima je dodeljena jednokratna novčana pomoć.

Po rečima predsednika Opštine Prijepolje Emira Hašimbegovića, država Srbija plaća pravne zastupnike haškim optuženicima, optuženima za najteže ratne zločine, dok na drugoj strani nije učinila gotovo ništa da se porodicama čiji su hranitelji oteti u stanici Štrpci, obezbede trajnija egzistencija kroz priznavanje statusa civilnih zrtva rata i zaposlenje za njihovu decu.

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na komemoraciji u lokalnom Domu kulture govorili su i Samir Tandir, predsednik BNV koga ne priznaju nadležna ministarstva Vlade Srbije, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i reis-ul-ulema Bosne i Hercegovine Husein Kavazović.

Zukorlić je ukazao da se prošlost ne sme zaboraviti, ali i da Bošnjaci ne smeju biti "taoci prošlosti".

Reis-ul-ulema Bosne i Hercegovine, Husein Kavazović rekao je da od Islamske zajednice u Srbiji očekuje da kao jedinstvena zajednica, otvori konstruktivan dijalog među muslimanima, o problemima koji su joj nametnuti.

Na današnji dan 1993. godine, pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske, pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci su iz voza na liniji Beograd-Bar oteli 19 civila i kasnije ih likvidirali kod Višegradske banje. Većina ubijenih bila je iz Prijepolja,
Priboja, Beograda i Podgorice.
XS
SM
MD
LG