Dostupni linkovi

Hejgel preuzeo dužnost u Pentagonu


Čak Hejgel
Čak Hejgel

Novi američki ministar odbrane Čak Hejgel je danas preuzeo dužnost u Pentagonu, dva dana pre nego što bi i vojsku moglo da zahvati oštro kresanje budžeta.

Republikanac Hejgel koji je i dalje suočen s nepoverenjem svojih bivših kolega u Senatu, položio je zakletvu posle jučerašnje velike rasprave uoči imenovanja.

Hejgel, dva puta ranjeni vijetnamski veteran, suočen je s automatskim rezovima u bužetu koji će uslediti u petak ako se administracija predsednika Baraka Obame i republikanci u Kongresu ne dogovore da bi to bilo izbegnuto, ali sporazuma nema na vidiku.

Među drugim Hejgelovim izazovima je odluka o broju vojnika u Avganistanu, pošto SAD, posle dva rata u proteklih 10 godina, u borbu protiv terorizma širom sveta treba da idu s manjim budžetom.

Hejgel će morati da radi s kongresmenima koji su ga nedeljama napadali što je obeležilo jedno od najtežih imenovanja za nekog američkog ministra. Njegove kolege republikanci su nezadovoljni pošto je po nekoliko pitanja napustio standardne stranačke pozicije.

Hejgel je danas rekao da će nastaviti da gradi jake odnose širom sveta i sarađivati sa saveznicima.

Predsednik SAD Baraka Obama je rekao da je zahvalan Hejgelu što je podsetio da u odbrani nije bitno ko je iz koje stranke, već da, kao Amerikanac, ima najveću odgovornost da zaštiti američki narod.
XS
SM
MD
LG