Dostupni linkovi

Špigl: Dva klovna pobedila na izborima u Italiji



Najveći gubitnik na italijanskim parlametarnim izborima nisu pojedinačne stranke, niti ta zemlja u celini, već bi to mogli biti Evropa i njen napor da konačno izađe iz krize, piše danas nemački Špigl (Der Spiegel)

Svetski investitori jasno su stavili do znanja da im nije po volji ishod izbora u Italija, a bonitetska agencija Mudi je najavila mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Italije, navodi se u tekstu "Dva klovna pobedila na izborima u Italiji" objavljenom na internet stranici Špigla.

Koalicija levice osvojila je na izborima u nedelju i ponedeljak 29,55 odsto glasova, dok je koalicija desnice Silvija Berluskonija uzela 29,18 odsto glasova. Na trećem mestu je Pokret pet zvezdica komičara Bepa Grila, dok je na četvrtom mestu koalicija bivšeg tehničkog premijera Marija Montija.

Agencija Mudi navodi da će ishod izbora "povećati rizik da će stati zamajac u strukturalnim reformama ostvaren za vreme Montija". Berluskoni i Grilo, bez kojih će se teško sastaviti vlada, oštro su kritikovali mere štednje koje je sprovodio Monti.

Reakcija na izbore u Italiji, piše Špigl, bile su iznađujuće nediplomatske.

"Do izvesne mere, užasnut sam što su dva klovna dobila izbore", rekao je povodom rezultata Grila i Berluskonija nemački bivši ministar finansija Peer Štajbrik koji je i kandidat Socijaldemokrata za kancelara na izborima na jesen.

Nediplomatski komentari nisu stigli samo iz Nemačke - šef španske diplomateije Hose Manuel Garsija-Margaljo je rekao da je rezultat italijanskih izbora "skok u nigde s pozitivnim posledicama ni za koga".
XS
SM
MD
LG