Dostupni linkovi

U Podgorici obeležena godišnjica zločina u Štrpcima



Polaganjem venaca na spomeniku žrtavama ratova devedesetih, u Podgorici je danas obeleženo 20 godina od otmice 19 civila u Štrpcima uz apel da se svi odgovorni za
ovaj zločin kazne i vrati dostojanstvo nevinim žrtvama.

Predsednik Saveta Foruma Bošnjaka, Husein Ceno Tuzović, je kazao da se zločin u Štrpcima "ne sme zaboraviti" i da će Forum "raditi sve da se zločini ne ponove".

On je ocenio da Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) "ne bi smele da dozvole da zločinci ostanu nekažnjeni" i izrazio nadu da će otmica putnika iz voza Beograd-Bar 1993. godine, koji su kasnije ubijeni, biti do kraja rasvetljena, a nalogodavci kažnjeni.

Pripadnici paravojne jedinice Vojske bosanskih Srba, pod komandom Milana Lukića, zaustavili su 27. februara 1993. godine voz u stanici Štrpci i iz njega oteli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata, putnika iz Crne Gore i iz Prijepolja.

Oni su tada odvedeni u nepoznatom pravcu, a prema kasnijoj istrazi, ubijeni su na obali Drine kod Višegrada. Među ubijenim civilima je bilo osam drzavljana Crne Gore. Tela većine žrtava nisu nađena.

Viši sud u Bijelom Polju je ranije za zločin u Štrpcima osudio saučesnika Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca.

Vođa zločinačke grupe koja je otela i ubila putnike Milan Lukić nije odgovarao za zločin u Štrpcima. Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu robiju zbog zločina protiv čovečnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. godine do 1994. godine.
XS
SM
MD
LG