Dostupni linkovi

MKG: Cerićev stav može da doprinese nestabilnosti


Mustafa Cerić
Mustafa Cerić

Ukoliko mišljenje bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da BiH treba da bude država bošnjačkog naroda postane dominantan bošnjački stav to bi moglo da doprinese daljim sukobima i nestabilnosti u BiH, navodi se u najnovijem izveštaju "Međunarodne krizne grupe".

U izveštaju pod naslovom "Bosanski opasni tango: islam i nacionalizam" navodi se da se taj Cerićev stav, koji on obrazlaže time da "Hrvati i Srbi već imaju svoje države", sviđa mnogim Bošnjacima, ali odbija većinu Hrvata i Srba.

"Ako to postane dominantan bošnjački stav, teško da će se on pomiriti sa stavovima drugih zajednica u BiH", navodi se u izveštaju i ističe da Islamska zajednica treba da pojača gledište države kao zajedničkog dobra u kojoj se sve grupe osećaju jednako kao kod kuće.

U izveštaju, koji, kako se navodi, istražuje rastuću fuziju bošnjačkog nacionalizma, naglašava se da je Islamska zajednica u BiH iz verske organizacije izrasla u važan politički faktor koji je pomogao u oblikovanju bošnjačkog identiteta.

"Politički islam je novina u BiH i njegov uspon vidi se kao pretnja sekularnim partijama i nemuslimanima. Desetak napada koji se pripisuje Bošnjacima za proteklih 10 godina izazvali su strahove od terorizma", navodi se u izveštaju.
XS
SM
MD
LG