Dostupni linkovi

Posmatrač UN: Vatra VRS izazivala civilne žrtve u Sarajevu



U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši vojni posmatrač UN Torbjern Overgard (Thorbjorn) posvedočio je danas da je 1994-95 artiljerijska i snajperska vatra Vojske Republike Srpske izazivala civilne žrtve u Sarajevu.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (69) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Norveški major Overgard, koji je bio posmatrač UN u sarajevskom naselju Hrasnica, izjavio je da je od oktobra 1994. do maja 1995, "bilo žrtava skoro svakog dana", najviše u novembru i decembru 1994. i aprilu 1995.

U incidentima koje je istraživao, po proceni svedoka, stradalo je "između 30 i 40 civila", među kojima su bila i dva mala deteta, ubijena 17. novembra 1994.

Potvrđujući da je u Hrasnici bio štab jedne brigade Armije BiH, svedok je, međutim, precizirao da ta komanda nije bila u centru naselja, koji je najčešće bio na meti VRS.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da je komanda ABiH bila u školi u blizini kuće koju je pogodila modifikovana avio-bomba, ali svedok to nije bio u stanju da potvrdi.

Suđenje generalu Mladić - optuženom i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce 1992-95 - biće nastavljeno sutra.
XS
SM
MD
LG