Dostupni linkovi

Njujork Tajms: Hrvatska naoružava sirijske pobunjenike



Sirijski pobunjenici naoružani su hrvatskim oružjem, piše današnji "Njujork tajms" i tvrdi da je Saudijska Arabija finansirala veliku kupovinu pešačkog oružja iz Hrvatske i potom je korišćeno u borbi protiv režima predsednika Bašara el Asada.

Ugledni američki dnevnik poziva se na američke i evropske zvaničnike, kako navodi "upoznate sa situacijom", i precizira da je oružje stiglo iz Hrvatske u Siriju još u decembru preko Jordana.

"Ova pošiljka znak je da nekoliko vlada pomaže aktivistima u Siriji. Od kada su pobunjenici dobili hrvatsko oružje počeli su i da pobeđuju,", upozorava "Njujork tajms" čije je tvrdnje negiralo hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova jasnom porukom portparola Danijele Barišić da nje bilo pošiljki "takvog sadržaja".

Zagrebački "Jutarnji list", koji je u javnosti prvi otvorio ovu temu, podseća da je još prošle sedmice upozorio da je u poslednih nekoliko meseci zabeležen neubičajeno velik broj sletanja jordanskih transportnih aviona na zagrebački "Pleso".

Reč je o avioniuma tipa "Iljušin 76" u vlasništvu jordanske kopanije, ali nema službenih podataka šta je u avionima prevoženo.

Kako prenosi američki dnevnik, moguće je da su Sjedinjene Američke Države, hrvatski glavni politički i vojni saveznik, "vrlo verovatno posrednik u tom procesu".

Zvaničnici SAD-a i evropskih zemalja, kao i njihovih obaveštajnih agencija nisu želeli javno da komentarišu pošiljke oružja, kazavši samo da se radi o "vrlo osetljivoj stvari".

"Jugoslovensko oružje u januaru se počelo pojavljivati u video snimcima koje su na Jutjubu postavljali sirijski pobunjenici", podseća list i navodi da se radi o više vrsta oružja - od puški, granata, automatskog oružja... do raketa i misle da je to oružju koje je preostalo iz ratova koji su se devedesetih vodili na Balkanu.

Saudijska Arabija i Jordan su bez komentara, a jedan američki zvaničnik iz Vašingtona misli da je moguće da je transfer dogovoren prošlog leta tokom posete "visokog hrvatskog funkcionera Vašingtonu".
XS
SM
MD
LG