Dostupni linkovi

Haški optuženici iz BiH traže novac od Hrvatske



Trojica haških optuženika, Hrvata iz Bosne i Hercegovine, traže od Hrvatske da im isplati po 51.000 evra za vreme provedeno u haškom pritvoru, piše danas Večernji list.

Optuženi Berislav Pušić, Bruno Stojić i Valentin Ćorić žele da se nagode sa Hrvatskom, pa su taj iznos naveli u predlogu nagodbe koju su početkom godine podneli Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.

Pušić, Stojić i Ćorić su članovi takozvane "bosanske šestorke", odnosno bivši vojni i politički čelnici samoproglašene Herceg-Bosne optuženi za zločine protiv čovečnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog poduhvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su hteli da pripoje Hrvatskoj.

Kako piše zagrebački list, prema odluci vlade bivšeg premijera Ive Sanadera iz marta 2004. "pripadnici Oružanih snaga ili tela vlasti Republike Hrvatske koji se temeljem odluke suda nalaze u haškom pritvoru/zatvoru" imali su pravo na 500 evra mesečnog
džeparca. Ministarstvo pravosuđa je taj novac trebalo da uplaćuje na pritvorski ili zatvorski račun optuženih.

Oni ga, međutim, nisu dobili, niti su znali da na to imaju pravo, navodi list i podseća da je vlada sadašnjeg premijera Zorana Milanovića oktobra 2012. ukinula odluku Sanaderove vlade.

Dodaje se da za razliku od optuženih Hrvata iz BiH, generali Ante Gotovina i Mladen Markač nisu tražili isplatu tih zaostataka.

Prema informacijama Večernjeg lista, država će navodno pristati na isplatu traženog novca.
XS
SM
MD
LG