Dostupni linkovi

Guverner Centralne banke najavio dodatno slabljenje ekonomije Grčke


Grčka ekonomija dodatno će se smanjiti u ovoj godini da bi u narednoj uslijedio oporavak, saopštio je guverner Centralne banke George Provopulos.

Grčka ekonomija ukupno je pala oko 20 odsto od početka recesije u 2008, a stanje su dodatno pogoršale mjere fiskalne štednje koje su zahtijevali međunarodni zajmodavaci u zamjenu za finansijsku pomoć i spas od povjerilaca.

"Nema sumnje da će ova godina biti još jedna teška godina", kazao je guverner na sastanku dioničara banke, prenosi Business.hr.

Centralna banka potvrdila je prognozu od 4,5 odsto pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, u skladu sa projekcijama Vlade i Evropske komisije.

Provopulos, koji je poput kolega iz ostalih zemalja eurozone član upravnog savjeta Evropske centralne banke, upozorio je pritom da se recesija ne treba koristiti kao izgovor za ublažavanje ekonomskih reformi.

Time bi se riskiralo povjerenje ulagača i međunarodnih zajmodavaca koje je stečeno bolnim žrtvama.

"Striktno poštovanje ciljeva osiguraće kontinuirani priliv pomoći i otkloniti jednom i za svagda rizik izlaska iz eurozone, a pomoći će nam takođe privući nove investicije i posredovati jasnu poruku da je najgore iza nas", kazao je Provopulos.
XS
SM
MD
LG