Dostupni linkovi

Evropske berze u porastu na vest o pobedi levice u Italiji


Ilustracija
Ilustracija

Indeksi na evropskim berzama osnažili su danas i nastavili pozitivan trend koji obeležava 2013. godinu uz prve naznake da će posle izbora u Italiji koalicija levog centra moći da formira vladu.

Na osnovu izlaznih anketa s birališta u Italiji posle dvodnevnih opštih izbora, koalicija levog centra Pjera Luiđija Bersania dobila je najviše glasova.

Ako su ankete pokazu tačnim Bersani bi trebalo da bude u poziciji da formira vladu, moguće zajedno s bivšim tehnokratskim premijerom Mariom Montijem kome se odaje prizannje da je tokom protekle godine uspeo da spreči dužničku krizu u zemlji.

Italijanske akcije, koje su već ranije znatno porasle, danas su otišle još na gore za dodatnih 3,9 odsto, dok su prinosi na desetogodišnje obveznice pali za 0,25 procentna poena na 4,15 odsto. To je oko tri procentna poena niže nego pre godinu dana kada je zabrinutost zbog italijanskog duga bila na vrhuncu.

Evro je takođe danas ojačao za 0,6 odsto i prodavao se za 1,3296 prema dolaru.

Stabilnost Italije je od ogromnog značaja za budućnost evra kao valute. Od 17 zemalja koje koriste evro, Italija ima drugi po veličini dug u odnosu na godišnji BDP, i samo Grčka ima proporcionalno veći dug od nje.

Ubedljiva pobeda konzervativnog kandidata Nikosa Anastasijades na predsedničkim izborima na Kipru takođe je pomogla da se ublaže strahovanja da zemlja neće moći da postigne sporazumo o finansijskoj pomoći s inostranim kreditorima.

Berze u SAD takođe su danas počele dan snažno. Dau Džzouns je bio viši za 0,3 odsto ubrzo posle otvaranja a indeks S&P 500 bio je jači 0,4 odsto.

Današnji skok na berzama počeo je u Aziji, s deonicama u Japanu u porastu posle izveštaja da će premijerov izbor za guvernera centralne banke biti čovek koji podržava labavu monetarnu politiku da bi se oživela posustala privreda.

Cena nafte pratila je trend finansijskih tržišsta i referentna njujorška cena je porasla za 1,14 dolara na 94,27 dolara za barel.
XS
SM
MD
LG