Dostupni linkovi

Dodik i Čović o primeni presude Sejdić-Finci



Predsednik Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci treba sprovesti tako da garantuje da konstitutivni narodi i predstavnici nacionalnih manjina mogu da izaberu svoje predstavnike.

Dodik je to rekao novinarima posle sastanka u Banjaluci s liderom HDZ BiH Draganom Čavićem, s kojim je, kako je naveo, razgovarao o "različitim modalitetima koji su mogući, pre svega u Federaciji BiH, kako bi se rešilo pitanje Sejdić-Finci".

Razgovarali smo "na koji način afirmisati ranije dogovoreni princip u 'šestorki' (vladajućih stranaka), a to je da niko nikome neće birati predstavnike, već da konstitutivni narodi i ostali mogu da izaberu isključivo svoje političke predstavnike", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je kazao da je saradnja njegove partije s HDZ BiH dobra i da među njima skoro da nema otvorenih pitanja, kao i da ove dve stranke smatraju da treba ubrzati dogovore političkih lidera u BiH oko evropskog puta, s tim da se u mehanizmu koordinacije moraju poštovati konstitutivniu narodi, strukture i nivoi vlasti.
XS
SM
MD
LG