Dostupni linkovi

Papa omogućio ranije održavanje konklave



Papa Benedikt Šesnaesti izdao je danas dekret kojim se omogućuje pomeranje unapred datuma za održavanje konklave kardinala za izbor novog poglavara Rimokatoličke crkve koji će ga naslediti, saopštio je danas Vatikan.

Datum početka konklave je važan zato što 24. marta počinje Sveta nedelja za pripreme za Uskrs 31. marta. Da bi novi papa bio ustoličen za ovaj važan period za crkvu, bilo bi potrebno da bude postavljen u nedelju, 17. marta, što je kratak rok ako bi konklava za njegov izbor počela 15. marta.

Prema apostolskom ustavu iz 1966. godine, koji papa može da izmeni, konklava mora da počne najranije 15, a najkasnije 20 dana od dana papinog povlačenja, odnosno od momenta kada počinje period "prazne stolice" (sede vacante).

Taj rok je dat da bi se omogućilo kardinalima koji biraju papu da stignu u Rim. Sada se, međutim, veliki broj kardinala već nalazi u Rimu da bi pozdravili papu pred njegovo povlačenje, i ako bi svi stigli u Vatikan, nema razloga da se odlaže održavanje konklave.

Konklava će okupiti 117 kardinala koji ispunjavaju uslov da imaju do 80 godina starosti i oni će u Sikstinskoj kapeli birati papu. Oni će zasedati sve dok ne postignu većinu oko novog poglavara Rimokatoličke crkve.
XS
SM
MD
LG