Dostupni linkovi

Iranska TV: Argo reklama za CIA



Na iranskoj televiziji danas je kritikovan film "Argo", prošle noći nagrađen Oskarom, uz ocenu da je to samo "reklama za američku Centralnu obaveštaju službu - CIA".

Iako "Argo" nije na repertoaru iranskih bioskopa, o filmu se govori zahvaljujući onima koji su ga gledali na "piratskim" DVD.

Diskusija se vodi između onih koji su učestvovali u Islamskoj revoluciji 1979. i ne slažu se s načinom na koji je predstavljen Teheran tog vremena, i mladih Iranaca koji se ne sećaju tih događaja.

Mladi, kako kažu, žele da znaju stav druge strane, dok jedan od učesnika Revolucije, koji je 1979. bio student, a danas član gradskog veća, tvrdi da je u filmu "preuveličano nasilje" tokom zauzimanja Ambasade SAD u Teheranu i višemesečne krize talaca.

U centru Teherana, ilegalni DVD filma "Argo" prodaje se za oko 30.000 rijala, što je manje od jednog dolara.

Iran ove godine nije učestvovao u trci za američku filmsku nagradu Oskar zbog uvrede nanete muslimanima navodnim američkim filmom "Nevinost muslimana" čiji se kratak izvod pojavio na interentu, u kojem se ismeva prorok Muhamed.

Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja 2012. je dobio film "Separation" iranskog reditelja Asgara Farhadija.
XS
SM
MD
LG