Dostupni linkovi

Dvije trećine Njemaca protiv ulaska Turske u EU


Gotovo dvije trećine Nijemaca protivi se ulasku Turske u EU, prema ispitivanju koje je objavio Bild am Sonntag, na dan kad kancelarka Angela Merkel počinje dvodnevni posjet Ankari.

Prema ispitivanju koje je proveo Institut Emnid, 60 posto ispitanika izjavilo je da je protiv toga da Turska postane članica EU-a, 30 posto ih je za, a preostalih 10 posto suzdržani su.

Pedeset i sedam posto ispitanika smatra da su gospodarski rast i vojni razvoj Turske zabrinjavajući, dok ih 35 posto gleda pozitivno na rastući utjecaj Ankare.

Angela Merkel trebala bi u nedjelju početi službeni posjet Turskoj koji uključuje i odlazak na granicu sa Sirijom kako bi pozdravila njemačke postrojbe ondje raspoređene.

U utorak će se Merkel susresti s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u video poruci objavljenoj u subotu na internetskoj stranici njemačke vlade rekla da je sklona otvaranju novog poglavlja u pristupnim pregovorima s tom zemljom.

Merkel, koja zagovara privilegirano partnerstvo za Tursku umjesto punopravnog članstva u EU-u, istaknula je ipak da rezultat pregovora Ankare s Bruxellesom treba ostati otvoren i ostala je skeptična glede toga treba li se Turska priključiti EU-u.
XS
SM
MD
LG