Dostupni linkovi

logo-print

Ustavni sud Srbije usvojio žalbe porodica ubijenih gardista


Porodicama stradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića povređeno pravo na pravično suđenje i pravo na život, ustanovio je Ustavni sud Srbije.

Porodicama Jakovljević i Milovanović dosuđeno je i obeštećenje za nematerijalnu štetu od po 5.000 evra, naveo je u saopštenju jedan od pravnih zastupnika familija gardista, advokat Predrag Savić.

Kako se navodi, ovom odlukom je Ustavni sud naložio nadležim organima da postupaju po zahtevima za sprovođenje istrage protiv sudije i veštaka koji su, kako smatraju advokati, skrivali istinu i ometali istragu.

U saopštenju se dodaje da su prvi put u istoriji domaćeg pravosuđa konstatovane povrede prava na život.

"Odluka Ustavnog suda Srbije, kojom se usvajaju ustavne žalbe familija ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, veliki je podstrek i značajan doprinos daljoj istrazi, ali i pravnoj nauci i praksi", ističe se u saopštenju.

Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni su na straži kod vojnog objekta Karaš u Topčideru, u Beogradu, 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istražna komisija je zaključila da je u pitanju ubistvo i samoubistvo, dok je državna komisija ocenila da je gardiste ubila treća osoba.
XS
SM
MD
LG