Dostupni linkovi

NVO Nikoliću: Odreknite se titule četničkog vojvode



Više nevladinih organizacija zatražilo je danas, u otvorenom pismu, od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se javno odrekne titule četničkog vojvode, koja mu je dodeljena 1993. godine na Romaniji, jer bi, kako navode, "taj gest bio od velikog značaja za Srbiju i njene odnose sa drugim državama, bez obzira što ta titula nema nikakvu vrednost ni smisao".

Šta god se danas u Srbiji mislilo o fenomenu četništva, on će u najmanju ruku ostati diskutabilan i kontroverzan, dok naši najbliži susedi o njemu, a naročito o neočetništvu iz devedesetih godina, misle sve najgore, upozoravaju NVO.

"Mi ćemo kao narod biti večno odgovorni za zločine koje su naši sunarodnici počinili, ali i sebi i drugima dugujemo bar to da stvari nazovemo pravim imenom i da za sva vremena raskinemo sa onim što nas je obrukalo pred svetom", poručuje se Nikoliću.

"Gospodine predsedniče, Vi ste rekli da želite da budete predsednik svih građana Srbije, na šta Vas i Ustav obavezuje. Ali, dok god nosite tu vojvodsku titulu, to ne možete biti. Veliki broj građana Srbije ne želi da se identifikuje sa četništvom, ne želi da ga predstavlja neko ko pripada tom delu društva i dužni ste da se odreknete nečega što Vas čini predsednikom samo jednog dela Srbije", navodi se u pismu.

Tekst su potpisali Savez antifašista Srbije, Helsinški odbor za ljudska prava, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond "Biljana Kovačević Vučo" i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
XS
SM
MD
LG