Dostupni linkovi

Imenovan novi detektiv za istragu slučaja Oscara Pistoriusa


Vodeći južnoafrički detektiv preuzet će istragu slučja Oscara Pistoruisa nakon što su se pojavile optužbe protiv dosadašnjeg vodećeg detektiva u istrazi.

Južnoafrička policija potvrdila je u četvrtak da je dosadašnji šef istrage, detektiv Hilton Botha bio optužen po sedam tačaka za pokušaj ubistva, prenosi BBC.

Policijski komesar Mangwashi Phiyega objavio je tu kadrovsku smjenu tokom trećeg dramatičnog dana svjedočenja na ročištu o određivanju kaucije za Pistoriusa.

Pistorius (26), negira optužbe za ubistvo s predumišljjem nakon što je pucao na svoju djevojku Reevu Steenkamp (29). Steenkamp je preminula nakon što su u nju ispaljena tri hica u Pistoriusovom domu 14. februara.

Zastupnici odbrane i optužbe u četvrtak su u u sudnici iznijeli završnu argumentaciju uoči očekivane presude o kauciji u petak. Šef tima odbrane Barry Roux zatržio je da optužba za ubistvo s predumišljajem bude ublažena, i izjavio je da nova otkrića o detektivu Bothi potkopavaju argumentaciju tužbe.

Tužilac Gerrie Nel poručio je sudu da se Pistoriusu ne bi trebala odobriti kaucija iz prostog razloga što je slavan. On je okarakterisao Pistoriusa kao "čovjeka sklonog nasilju" koji je prijetio Reevi Steenkamp i na kraju ju je ubio.
XS
SM
MD
LG