Dostupni linkovi

logo-print

Hag će omogućiti Vučureviću slobodan prolaz na suđenje Karadžiću


Haški tribunal će omogućiti "slobodan prolaz" za bivšeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića po zahtjevu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

U saopštenju iz Tribunala navodi se da se "slobodan prolaz" odnosi na kretanje Vučurevića ka i u Holandiji, a isključivo u svrhe svjedočenja, kao i na njegov povratak u BiH, što znači da svjedok neće biti hapšen, pritvaran, procesuiran niti će njegove lične slobode biti podvrgnute bilo kakvoj drugoj restrikciji, fizičkoj ili pravnoj.

Odluka o "slobodnom prolazu" odnosiće se i na period pred odlazak svjedoka iz BiH u Holandiju, tokom prolaska kroz BiH, po dolasku i tokom cijelog boravka u Holandiji, kao i tokom povratka u BiH.

Karadžić je ranije tražio od suda da izda nalog za "slobodan prolaz" za Božidara Vučurevića, bivšeg gradonačelnika Trebinja, kako ne bi bio uhapšen na putu u Hag, gdje bi idućeg mjeseca trebalo da se pojavi kao svjedok odbrane.

Karadžić je nalog zatražio zbog optužnice koja je protiv Vučurevića podignuta u Hrvatskoj, a kao svjedok odbrane, on bi trebalo da se pojavi 25. marta.

Božidar Vučurević je bio član Glavnog odbora SDS-a i predsjednik Kriznog štaba opštine Trebinje.
XS
SM
MD
LG