Dostupni linkovi

Dačić i Thaci nastavljaju pregovore


Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci prekinuli su u utorak navečer pregovore koji se vode pod okriljem EU-a i trebali bi ih nastaviti u srijedu, doznaje se od Europske komisije. Dačić i Thaci započeli su u utorak popodne peti krug pregovora u okviru dijaloga pod okriljem Visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, a glavna tema je pitanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Pitanje paralelnih struktura na Kosovu - sudova, poreznih uprava, policije, obavještajnih službi - najteže je pitanje koje se pojavilo u dosadašnjem dijalogu. Kao i svaki put do sada, Catherine Ashton se najprije odvojeno sastala s jednim pa s drugim premijerom, a zatim su započeli trojni sastanak. Nakon prekida sastanka, srbijanski premijer Ivica Dačić sastao s vodećim američkim diplomatom za Balkanu Philipom Reekerom, koji se nalazi u Bruxellesu.

Thaci je s Reekerom razgovarao u ponedjeljak. Europska unija je u zaključcima o proširenju donesenim u prosincu prošle godine pozvala Srbiju i Kosovo da na sjeveru Kosova osiguraju strukture koje će "transparentno i kooperativno" ispunjavati sigurnosne i pravosudne potrebe lokalnog stanovništva. Te strukture, prema EU-u, trebaju djelovati tako da osiguraju funkcionalnost jedinstvenog institucionalnog i administrativnog uređenja Kosova.

Europska komisija će 16. travnja objaviti izvješće o napretku u dijalogu, stoga se očekuje da bi dogovor dviju strana trebao biti postignut prije objave izvješća. Očekuje se da sam dogovor neće biti dovoljan za zeleno svjetlo za obje strane - za Srbiju da dobije datum pregovora, za Kosovo da počne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju - nego se očekuju i dokazi da se dogovor provodi.
XS
SM
MD
LG