Dostupni linkovi

Bugari izborili niže cijene struje



Pritisnut masovnim prosvjedima građana zbog visokih računa za struju, bugarski premijer Bojko Borisov obećao je smanjiti cijene za 8 posto te kazniti kompanije za distribuciju električne energije, koje su u rukama stranaca. Borisov tako najavljuje povlačenje licence za distribuciju struje za češki ČEZ, te novčane kazne za još tri tvrtke.

ČEZ je reagirao ocjenom da je riječ o kršenju europskih zakona i predizbornom dodvoravanju biračima. ČEZ se ne slaže s politizacijom ove situacije i povezuje je s predstojećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, istaknula je glasnogovornica tvrtke Barbora Pulpanova. Oglasila se i češka vlada - vlasnik 70 posto tvrtke - uz ocjenu da je potez Sofije - jako alarmantan.

U nizu bugarskih gradova već danima traju prosvjedi zbog 13 postotnog poskupljenja električne energije. Na ulicama su se palili računi za struju, bacalo se kamenje na prostorije tvrtki-distributera, te se tražila nacionalizacija kompanija od kojih su dvije u rukama čeških, a jedna - austrijskog vlasnika.

Cijene struje porasle su još u srpnju, ali se pravi učinak poskupljenja pokazao tek na zimskim računima grijanja.
XS
SM
MD
LG