Dostupni linkovi

Jeremić: Obratiću se Ustavnom sudu zbog odluke DS


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Isključeni član Demokratske stranke (DS) Vuk Jeremić najavio je da će u utorak Ustavnom sudu Srbije podneti zahtev za ocenu ustavnosti odluke Glavnog odbora DS-a kojom je od njega, kao i od svih ministara te stranke u bivšoj vladi, zatraženo da vrate mandate u republičkom parlamentu.

"Ako Ustavni sud Srbije kaže da je ta odluka u skladu sa Ustavom i duhom Ustava, ja se obavezujem da podnesem ostavku", rekao je Jeremić za Prvu televiziju i dodao da će u tom slučaju njegov poslanički mandat u Skupštini Srbije "automatski postati vlasništvo predsednika DS-a Dragana Đilasa".

Jeremić je, međutim, rekao da ako Ustavni sud Srbije odluči da to nije u skladu sa Ustavom, Đilas treba da podnese ostavku na sve javne funkcije jer je naneo nemerljivu štetu ugledu stranke i jer obavljanje javnih funkcija i kršenje Ustava ne idu zajedno.

Jeremić nije želeo da kaže da li će, u slučaju da Ustavni sud ne odluči u njegovu korist, osnovati novu stranku ali ni da li će se kandidovati za novog generalnog sekretara UN 2016. godine i dodao da su priče na tu temu nekorektne jer je on "jedan od najbližih saradnika" (generalnog sekretara UN) Ban Ki Muna.
XS
SM
MD
LG