Dostupni linkovi

Berlinale: Tanovićev film osvojio Grand prix, Nazif Mujić najbolji glumac


Danis Tanović na dodjeli nagrada, Berlinale, 16. februar 2013.
Danis Tanović na dodjeli nagrada, Berlinale, 16. februar 2013.
Film Epizoda u životu berača željeza bh. oskarovca Danisa Tanovića osvojio je Grand prix, Srebrnog medvjeda, na Berlinskom filmskom festivalu, a naturščik iz filma Nazif Mujić dobitnik je Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca.

"Hvala žiriju. Drago mi je što sam ponovo ovdje. Hvala Berlinaleu, hvala mojoj maloj ekipi odnosno mojoj familiji. Ponekad dobre stvari mogu proizaći iz ljutnje, možda ne tako često ali u ovom slučaju da. Nadam se da ću se vratiti na ovaj festival koji izuzetno volim ali sa nešto vedrijom temom. Hvala vam puno. Večeras ćemo ovo da slavimo", kazao je Tanović prilikom primanja nagrade.

Berači željeza na crvenom tepihu

Snimak dolaska ekipe filma Epizoda u životu berača željeza na dodjelu nagrada na Berlinaleu možete pogledati OVDJE
"Ovo mi je ljudi prvi put da učestvujem na filmskom festivalu poput ovog. Zahvalio bih se mnogim ljudima, naravno kao i mojoj supruzi i djeci, svom najboljem prijatelju Danisu Tanoviću što je došao da snimi ovaj film. Želio bih da pozdravim sve ove režisere što su mi dodijelili ovu nagradu", rekao je Nazif Mujić primajući Srebrnog medvjeda.

Uoči dodjele nagrada glavnog programa Berlinalea film Danisa Tanovića Epizoda u životu berača željeza dobio je priznanje Ekumenskog žirija na Berlinskom filmskom festivalu.

Ovaj žiri predstavlja međunarodnu filmsku organizaciju protestantskih i katoličkih crkava - Interfilm i SIGNIS. Nagrađuje redatelje koji su uspjeli u portretiranju filmske radnje i iskustva u skladu sa Evanđeljem, ili u osvješćivanju gledatelja u pogledu duhovnih, ljudskih ili društvenih vrlina.

Nazif Mujić
Nazif Mujić
Film Epizoda u životu berača željeza baziran je na istinitom događaju, koji govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.

Tanović je film snimo dijelom ručnom kamerom, a glumci su naturščici.

Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu sakupljajući staro željezo. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život - očajnički sakupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.

Uloge u filmu ostvarili su osim Nazifa Mujića ostvarili Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

Ekipa Filma na Berlinaleu
Ekipa Filma na Berlinaleu
Film je nastao u produkciji SCCA/pro.ba u koprodukciji sa A.S.A.P Films iz Pariza i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane. Film je većinski finansirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a realizovan je u saradnji sa partnerima Fabrika d.o.o., Sarajevo i restArt, Ljubljana te sponzorima Hyundai Auto BH i Gaudi d.o.o. Sarajevo.

Film je svoju svjetsku premijeru doživio upravo na Berlinaleu, u okviru zvaničnog takmičarskog programa. Film je odlično prihvatila publika, ali i filmska kritika i novinari.

Također, film je već odabran za distribuciju za Tursku, Rumuniju, Bugarsku i zemlje bivše Jugoslavije, u okviru projekta Operacija Kino.

Danis Tanović u intervjuu za RSE otkrio je da će bh. publika fim moći vidjeti na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

(VIDEO: Trejler za film "Epizoda u životu berača željeza")
XS
SM
MD
LG