Dostupni linkovi

Tihić o smjeni Vlade FBiH: Pokrećemo vitalni nacionalni interes


Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenut će ustavnu proceduru za poništenje odluka donesenih na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 12. februara, kada je izglasano nepovjerenje Federalnoj vladi, jer je ta sjednica sazvana mimo Poslovnika, izjavio je danas predsjednik SDA Sulejman Tihić tokom sjednice stranačkog kolegija u Sarajevu.

Kazao je i da će sutra na sjednici Doma naroda, u čijem je najavljenom dnevnom redu također inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi, dvotrećinska većina Kluba delegata bošnjačkog naroda pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

SDA će se odlučno suprotstaviti i pokušaju stavljanja pod političku kontrolu Ustavnog suda FBiH u procesu izbora sudija, navodi dalje Tihić, optužujući za takav pokušaj aktuelnu parlamentarnu većinu.

Četiri stranke te većine - Socijaldemokratsku partiju BiH, Savez za bolju budućnost, Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i Hrvatsku demokratsku zajednicu 1990, a u prvom redu socijaldemokrate i premijera Nermina Nikšića, Tihić je pozvao da ne blokiraju rad Vlade, kako je naveo.
XS
SM
MD
LG