Dostupni linkovi

Svjedok: Mladić je potvrdio da snajperima gađaju civile


Anthony Banbury
Anthony Banbury
Suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Entonija Benburija (Anthony Banbury) bivšeg časnika za civilne poslove UNPROFOR-a 1994.i 1995.godine u Sarajevu. On je kao pomoćnik Jasušija Akashija, specijalnog izvjestitelja generalnog tajnika UN-a, imao niz sastanaka sa optuženim Mladićem, koji je tijekom njih priznavao i neke inkriminirajuće stvari.

Između ostalog i namjerno snajperiranje građana Sarajeva, za što se trenutno tereti po zapovjednoj odgovornosti uz ostale optužbe.

Strašna agonija Sarajlija tijekom gotovo četverogodišnje opsade teško je pogodila i časnika Ujedinjenih naroda Banbury-ja. Potresne scene viđao je svakodnevno.

„Stvarna ljudska bića prolazila su kroz teške patnje. Obitelji su bile rastrgnute, cijele zajednice su bile uništene“, naveo je svjedok.

Banbury se prisjetio više sastanaka s vojnim i političkim rukovodstvom bosanskih Srba tijekom kojih je dobio potvrdu – da oni mogu upravljati uslovima u opkoljenom Sarajevu.

„Time što su kontrolirali dostavu komunalija, slobodu kretanja i nivo intenziteta granatiranja, odnosno snajperskih aktivnosti", pojasnio je bivši pripadnik UNPROFOR-a.
Da je snajpersko gađanje sarajevskih civila bilo namjerno - potvrdio je pak višim časnicima UN-a na jednom sastanku osobno general Mladić.

Tada je naime pojasnio da je snajperiranje odmazda za srpske žrtve poginule tijekom vojne ofenzive bosanskohercegovačke vlade.

Ratko Mladić
Ratko Mladić
„Snajpersko djelovanje nije nasumična upotreba sile. Kad se žrtve jednostavno nađu na krivom mjestu u krivo vrijeme. Snajpersko djelovanje je nešto gdje se točno biraju žrtve. I žrtve snajpera u Sarajevu bili su civili“, konstatirao je Banbury koji je prošle godine dao iskaz na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Tijekom svjedokovog opisa karaktera generala Mladića, optuženi se smijao i gestikulirao prema njemu pa je ponovno zaradio upozorenje pred izbacivanje od strane predsjedavajućeg suca Alphonsa Orie-a.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:14 0:00
Direktan link

Na početku unakrsnog ispitivanja Mladićeva obrana je pokušala prikazati kako UN-ov časnik nije dobro razumio situaciju, jer je s tada 30 navršenih godina bio mlad i neiskusan.

Kako bi relativizirala odgovornost VRS-a za kršenje nekih primirja, obrana je predstavila neke dokumente UNPROFOR-a o kršenju mirovnih sporazuma od strane Armije Bosne i Hercegovine.

„Je li legitimno odgovarati na takva kršenja sporazuma?“, ispitivao je pri tom branitelj Miodrag Stojanović, aludirajući na napade Armije BIH iz zaštićenih zona.

„Iz rezolucija UN-a se može zaključiti da VRS nije imala pravo odgovarati“, odgovorio je pri tom svjedok.

Banbury će iskaz dovršiti u petak.

Nakon toga suđenje će se nastaviti novim iskazom svjedoka optužbe za dvostruki genocid, protjerivanje, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača UN-a za taoce.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG