Dostupni linkovi

CPC traži uklanjanje crkve na Rumiji



Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) zatražila je danas od Ministarstva održivog razvoja i turizma da preduzme mere za uklanjanje metalne crkve sa vrha planine Rumija, koju je 2005. godine postavila Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori.

Državni inspektorat za građevinarstvo je ranije naložio uklanjanje tog objekta, o čijem se postavljanju spore ne samo dve crkve, CPC i SPC, nego i političke stranke.

Za uklanjanje pomenute crkve najviše se zalaže Socijaldemokratska partija Crne Gore, ocenjujući da je postavljanje tog objekta na vrhu Rumije poremetilo međuetničke i međuverske odnose na području Bara.

Po tradiciji, na vrh Rumije su, na Trojičindan, izlazili predstavnici svih konfesija, pravoslavci, katolici i muslimani, iznoseći na vrh planine krst Svetog Vladimira. Ta praksa je, međutim, prekinuta otkako je SPC na vrhu planine postavila metalnu crkvicu.

Objekat ja na vrh Rumije helikopterom prenela Vojska bivše Jugoslavije.

Mitropolija SPC u Crnoj Gori se poziva na to da je na vrhu Rumije u davna vremena postojala crkvica, koju su, navodno, srušili Turci. Istoričari, pak, nisu to potvrdili.
XS
SM
MD
LG