Dostupni linkovi

Palestina: Obamina poseta - početak nove američke politike



Palestinski lideri očekuju da će najavljena poseta predsednika SAD Baraka Obame označiti "početak nove američke politike" u regionu, izjavio je danas portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Bela kuća najavila je juče da će Obama, prvi put od izbora za predsednika SAD, na proleće posetiti Izrael, palestinske teritorije i Jordan.

Poseta dolazi u trenutku kada američka vlada razmatra mogućnost oživljavanja mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca.

Američki ambasador u Izraelu Dan Šapiro izjavio je danas da SAD imaju "veoma složenu agendu" za Iran i Siriju, kao i za neophodan povratak Izraelaca i Palestinaca za pregovarački sto zbog čega je "važno početi što je brže moguće".

Razlike u stavu prema iranskom nuklearnom pitanju izbile su na videlo prošle godine. Američka vlada podržava ekonomske sankcije i pregovore, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tražio da se odrede "jasne crvene linije" i pretio preventivnim napadima na Iran.

Obama je takođe zaprepastio Netanjahua kada je rekao da palestinska država treba da bude uspostavljena u granicama iz 1967. godine.
XS
SM
MD
LG