Dostupni linkovi

Kina obećava smanjenje jaza između bogatih i siromašnih



Kineska vlada obećala je da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih sprovođenjem mera koje, između ostalog, uključuju obavezu državnih kompanija da veći deo profita daju za socijalne programe.

Reforme podrazumevaju da će više sredstava biti izdvajano za zdravstvo, obrazovanje i obuku za posao.

"Moramo da nastavimo s reformama raspodele prihoda kako bi očuvali socijalnu pravdu, harmoniju i stabilnost", navedeno je u saopštenju vlade.

Vlasti, međutim, nisu dale mnogo detalja o tome kako planiraju da sprovedu reforme, za koje se ocenjuje da bi mogle da ugroze državnu industriju.

Kineski lideri su i ranije obećavali da će smanjiti jaz između elite, koja je profitirala na ekonomskim reformama, i siromašnih, koji čine većinu stanovništva. Već mesecima se govori da rade na tom planu, ali su naišli na otpor državnih kompanija i njihovih saveznika u vladajućoj Komunističkoj partiji.

Prema koeficijentu Gini, kojim se meri ravnomernost raspodele dohotka u zemlji, Kina je s koeficijentom 0,474 u 2012. bila među najslabije rangiranim zemljama na svetu.

Zagovornici reformi ocenjuju da će za smanjenje jaza biti potrebno ne samo veća izdvajanja za socijalne programe, nego i fundamentalne promene ekonomske strukture kako bi se smanjila dominacija državnih kompanija koje kontrolišu brojne industrije, uključujući naftnu, bankarstvo, telekomunikacije i finansije.
XS
SM
MD
LG