Dostupni linkovi

14 godina od konferencije u Rambujeu



Danas se navršava 14 godina od početka neuspele Međunarodne konferencije o rešavanju kosovske krize, održane u zamku Rambuje kod Pariza.

Konferencija, koja je trajala 17 dana, završena je neuspehom, a međunarodna Kontakt grupa je odlučila da se pregovori delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o rešenju kosovske krize nastave 15. marta u Parizu.

Šef delegacije Vlade Srbije Ratko Marković izjavio je tada da sastanak u Rambujeu "nije dao rezultate jer se nije pošlo od temelja, već od krova".

Delegacija kosovskih Albanaca prihvatila je u načelu predlog sporazuma o rešenju kosovske krize koji je predložila Kontakt grupa.

Delegacija Vlade Srbije prihvatila je takođe u načelu taj predlog, ali je ostala pri stavu da se ne dozvoli prolazak kroz zemlju trupama NATO i da međunarodne snage na Kosovu budu pod okriljem UN.

Druga runda pregovora o Kosovu, koja je počela 15. marta u Parizu, završena je posle četiri dana, takođe neuspehom.

Delegacije Srbije i kosovskih Albanaca potpisale su 18. marta različite sporazume. Delegacija kosovskih Albanaca potpisala je sporazum koji su ponudili međunarodni pregovarači, dok je delegacija Srbije potpisala sopstveni predlog političkog sporazuma - Sporazum o samoupravi na Kosovu.

Ni u poslednjem pokušaju, 22. marta 1999, specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk nije uspeo da ubedi tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića da prihvati sporazum o Kosovu i razmeštanje stranih trupa.

Dva dana kasnije, 24. marta, NATO je počeo bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, što je posle 78 dana rezultiralo povlačenjem jugoslovenskih snaga sa Kosova i uspostavljanjem privremene administracije UN (UNMIK).
XS
SM
MD
LG