Dostupni linkovi

Mostar: Aleksa Šantić nikad aktuelniji


Odavanje počasti pjesniku ispred njegove biste u Šantićevom parku
Odavanje počasti pjesniku ispred njegove biste u Šantićevom parku
U Mostaru je u subotu obilježeno 89 godina od smrti velikog mostarskog i bh. pjesnika Alekse Šantića.

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mostar položeno je cvijeće na turbe Šantićevog savremenika Osmana Đikića, zatim Svetozara Ćorovića, te na grob velikog pjesnika.

Aleksi Šantiću odata je počast i pored njegove biste u Šantićevom parku, nedaleko od Starog mosta.

Sekretar SPKD "Prosvjeta" Mostar Ratko Pejanović rekao je uz ostalo kako su stihovi Alekse Šantića, i toliko godina nakon njegove smrti, "nikad aktuelniji".

"Poruke su univerzalne. Ono što je on pisao bilo je pisano za 'malog' čovjeka, čovjeka uopće. Iz njegovih stihova nikada nije izbijala mržnja, govor mržnje. Uvijek je pozivao na prijateljstvo, ljubav i zajedništvo. Mislim da nam toga nikada više nije bilo potrebno, koliko je to danas", rekao je Pejanović.

Pjesnikinja Alma Fazil Obad je istakla kako je ono što je Aleksa Šantić ostavio baština svih nas, dodajući kako je Aleksa bio mostarski pjesnik i "na to smo jako ponosni".

"Mi u Mostaru pokazujemo da znamo cijeniti prave vrijednosti, pogotovo u vremenu koje nije nimalo poetično i gdje se ne cijene ni umjetnik ni umjetnost", rekla je, uz ostalo, Fazil Obad.

Grob Alekse Šantića
Grob Alekse Šantića
"Pjesma, poezija i sve ono što je dao Aleksa Šantić, za Mostar posebno su neizbrisivi i uvijek prisutni. Možda danas i više nego prije, kada želimo da sačuvamo Mostar, da bude jedinstven, da bude onaj pravi, da bude ono što je bio prije nesretnih događanja 90-tih godina", naveo je Miladin Vidaković, šef kabineta potpredsjednika Federacije BiH, Svetozara Pudarića.

Treba podsjetiti kako se ovogodišnje obilježavanje godišnjice smrti Alekse Šantića događa u trenutku dok se Mostar nalazi u teškoj političkoj krizi i pred finansijskim kolapsom.

To je jedini grad u BiH u kojem oktobra 2012. nisu održani lokalni izbori, jer se najjače hrvatske i bošnjačke stranke – HDZ BiH i SDA – nisu mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila.

Hrvatske stranke se zalažu da Mostar bude jedna izborna jedinica, te da se glasa po principu "jedan čovjek – jedan glas", te da Mostar ne smije biti izuzetak od ostalih jedinica lokalne samouprave u BiH. Bošnjačke stranke se zalažu za uređenje Mostara u više općina-izbornih jedinica, te tvrde kako se mostarski Bošnjaci na taj način mogu zaštititi od majorizacije od strane ratom stečene hrvatske većine.

Godišnjicu smrti velikog pjesnika obilježava i druga mostarska "Prosvjeta" - Gradski odbor SPKD Mostar, koja je upriličila pomen Aleksi Šantiću u staroj Pravoslavnoj Crkvi u Mostaru i na njegovom grobu, a u Vladičanskom dvoru organizira pjesničku večer Sretena Vidakovića.
XS
SM
MD
LG