Dostupni linkovi

Srbija:Ukinuta presuda vođi Obraza


Drugostepeno krivčno vijeće Apelacionog suda ukinulo je presudu Mladenu Obradoviću, vođi zabranjenog Obraza, od 2 godine zatvora zbog nereda na Paradi ponosa 2010.

Apelacioni sud je presudu koju je Viši sud u Beogradu donio 20. aprila 2011. poništio i predmet vratio na ponovono odlučivanje zbog kako je navodi B92, bitnih povreda krivičnog postpuka. Riječ je o kazni kojom je Obradović bio osuđen na dvije godine zatvora zbog izazivanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je sredinom novembra 2012. godine ukinuo još jednu prvostepenu presudu kojom je na 10 mjeseci zatvora vođa Obraza Mladen Obradović bio osuđen zbog rasne i druge diskriminacije.

Mladen Obradović je zajedno sa još 14 pripadnika Obraza bio osuđen za izazivanje nereda i nasilničko ponašanje. Obradović je dobio najveću kaznu od dvije godine zatvora, dok su ostali dobili kazne između jedne godine i šest mjeseci zatvora, dok je Obradovićeva supruga Jelena bila osuđena na 1 godinu kućnog zatvora.

Oni su sada već ukinutom prvostepenom presudom bili oglašeni krivim da su 10. oktobra 2010. godin izazvali nasilje na ulicama Beograda i to u okviru kampanje "Čekamo vas“, izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu. U presudi je bilo navedeno i da su tom prilikom doveli do nasilja u kome je povrijeđeno više pripadnika policije i pri čemu je glavnom gradu pričinjena šteta velike vrednosti.

Ustavni sud Srbije u junu 2012. godine zabranio organizaciju "Obraz".
XS
SM
MD
LG