Dostupni linkovi

EULEX traži dobru saradnju sa Vladom Kosova


Novi šef EULEX-a, misije EU za vladavinu prava na Kosovu, njemački diplomata, Berndt Borchardt, očekuje saradnju i partnerstvo sa Vladom Kosova u radu na mnogim zajedničkim izazovima. On je otpočeo rad u misiji sastancima sa kosovskim zvaničnicima i specijalnim predstavnikom EU na Kosovu, Samuelom Žbogarom.

Borchardt je ohrabrio Prištinu i Beograd da rade na sprovođenju postignutih sporazuma u Briselu, te je, u tom pogledu, pružio i podršku misije EULEX-a.

“Imamo puno volje da pomognemo sprovođenje sorazuma i uradićemo sve kako bi pomogli dvijema stranama da idu naprijed”, kazao je Borchardt.

Zamjenica kosovskog premijera, Edita Tahiri, zatražila je od EULEX-a da se angažuje oko gašenja srpskih ilegalnih struktura, dodajući da je to uslov da se postignuti sporazumi u Briselu sprovode na terenu.

Evropska agenda je bila i tema sastanka sa Samuelom Žbogarom.

Tom prilikom predstavnik EU na Kosovu, Žbogar, istakao je da je pred EULEX-om puno zadataka – od vladavine prava do konkretnih koraka u primjeni sporazuma postignutih između Kosova i Srbije.

“Uvjeren sam da ćemo tijesno sarađivati zbog toga što imamo zajednički cilj: pomoći Kosovu da postane članica evropske porodice“, rekao je Žbogar.
XS
SM
MD
LG